Verborgen gebreken zijn gebreken of defecten aan een woning die je niet gelijk ziet, maar pas merkt wanneer je in de woning woont. Voorbeelden hiervan zijn lekkage of slechte fundamenten. Heel vervelend natuurlijk, maar wie is er aansprakelijk voor deze gebreken? Jij of de verkoper? Wij leggen het allemaal uit in onze blog.
Wat zijn verborgen gebreken?
Om te weten of je verborgen gebreken hebt ontdekt, is het wel handig om te weten wat dit precies zijn. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn verborgen gebreken defecten aan een woning die niet gelijk zichtbaar waren op het moment van aankoop. Je ontdekt deze gebreken pas wanneer je in de woning woont. De meest voorkomende verborgen gebreken zijn: Lekkages, problemen met elektra, niet werkende cv-ketels, asbest, rottende kozijnen, vocht en schimmel.
Wat te doen als je verborgen gebreken hebt ontdekt?
Neem als eerst contact op met de verkoper of de verkopend makelaar. Dit moet meestal binnen 2 maanden. Je moet kunnen bewijzen dat je het gebrek op tijd aan de verkoper hebt laten weten, dus bewaar al het bewijs hiervan. Leg het probleem uit en stel voor een inspectie uit te voeren. Tijdens de inspectie wordt vastgesteld wat de omvang van het gebrek is en of de verkoper hier verantwoordelijk voor is. De verkoper is verantwoordelijk voor het gebrek als je de woning niet normaal kunt gebruiken of als de verkoper wist van het gebrek maar dit niet aan jou heeft vermeld.
Onderzoeksplicht
Voordat jij een woning koopt ben je verplicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning. De verkoper hoeft zichtbare gebreken namelijk niet verplicht mee te delen aan jou als koper. Denk hierbij aan duidelijk zichtbare rotte kozijnen of scheuren in de muur. Ontdek je deze zichtbare gebreken pas na de sleuteloverdracht? Dan is de kans groot dat de verkopende partij hier niet aansprakelijk voor wordt gesteld.
Check ook altijd goed het koopcontract. Bij oudere huizen staat soms in het koopcontract de ouderdomsclausule. Hierin staat dat je weet dat de woning oud is en dat daardoor de kans op gebreken groter is en dat je dit accepteert. Ook dan wordt de verkoper minder snel aansprakelijk gesteld.
Juridische stappen
Kom je er niet uit met de verkopende partij? Dan kan je ervoor kiezen om een advocaat in te schakelen. Denk er wel aan dat deze stap erg duur en tijdrovend is. Het is daarom verstandig om eerst een deskundige langs te laten komen om een rapport op te stellen van de gebreken en de kosten die hieraan verbonden zijn. Je kan dan overwegen of het voordeliger is om een advocaat in te schakelen en de strijd aan te gaan of dat je het zelf oplost. Ook is de kans dan kleiner dat je na een tijdje nog een verborgen gebrek ontdekt. Tijdens de inspectie wordt namelijk alles goed gecheckt.